We zijn er allemaal dol op en hij komt dan ook vaak terug in gerechten uit de Hollandse keuken, namelijk de komkommer. We verwerken hem graag in salades, beleggen er onze sandwiches mee of pureren hem zelfs tot soep.
De komkommer is dan ook een heerlijke frisse vrucht die met veel andere producten te combineren valt. Daarnaast heeft de komkommer ook als eigenschap dat hij ons smaakpalet neutraliseert dus ook bij een pittig gerecht of tussen gerechten in is de komkommer een prima optie.
Ook verbouwen we in Nederland zelf onze komkommers, we doen dit in de kassen maar ook op het land en in onze tuinen. De komkommers groeien dan ook prima op onze Nederlandse bodem.
Officieel heet de plant die de komkommervrucht voortbrengt de Cucimis Sativus. Deze plant komt uit de komkommer familie, hieronder vallen bijvoorbeeld ook de courgette en augurk. Het zijn vaak de onrijpe vruchten van deze plant en ze zijn dus geel of wit of groen zoals de komkommer van kleur. Aanverwanten van deze planten zijn de meloen en pompoen maar zij zijn wel rijp en hebben dan ook een andere kleur en vorm.
De komkommerplant bestaat al een enorm lange tijd, ruim 3000 jaar en vindt zijn oorsprong in Aziƫ. De allereerste komkommers waren enorm bitter maar door de jaren heen zijn ze dusdanig geteeld dat ze nu heel fris smaken en de bitterheid totaal verloren hebben.
Maar wat is er nu allemaal nodig om de komkommer in onze eigen tuin te laten groeien? En hoe gaat dit dan allemaal in zijn werk! Wij ging voor u op onderzoek uit.
Het zaaien van de komkommer
Het begint allemaal bij het begin, namelijk bij het zaaien van de komkommer zaadjes zodat er een komkommer plant uit kan groeien. Het is wel belangrijk om van tevoren goed te beseffen dat de komkommerplant niet bepaald de makkelijkste plant is om de laten groeien. Hij vraagt veel onderhoud en het is van veel elementen afhankelijk of de plant goed zal groeien. Maar laten we bij het begin beginnen, het zaaien dus.
Ten eerste is het tijdstip van zaaien enorm belangrijk, de komkommer zaden kunnen het beste tussen half April en half Mei voor gezaaid worden, we leggen u graag even uit hoe dit in zijn werk gaat. Dit voor zaaien doet u namelijk binnenshuis, met name omdat de zaden niet goed tegen kou kunnen maar ook omdat ze een lekker hapje voor muizen en andere knaagdieren vormen. Maar naast de kou hebben de ook moeite met een natte bodem, hier kunnen de zaden namelijk snel van gaan rotten. Bij het ontkiemen van de zaden binnenshuis is de temperatuur een stuk aangenamer en loopt u hier veel minder risico mee.
Het ontkiemproces duurt 1 tot 2 weken en gaat als volgt in zijn werk, men neemt een potje en zaait hier een komkommer zaadje in. Eerst vult men het potje met aarde, dit kan het beste gedaan worden met potgrond die gemengd is met een klein beetje zand, op deze manier is de structuur uitermate geschikt voor het komkommer zaadje. Vervolgens maakt u een klein kuiltje waar u het zaadje instopt en het zaadje dekt u vervolgens weer met wat grond toe. Daarna zorgt u ervoor dat u ze licht vochtig maakt, maar niet te nat want hier houden de zaden niet van en vervolgens kan het afwachten beginnen totdat de eerste zaden kiemen gaan en hun kopje boven de aarde uitsteken.
Als dit na 2 weken het geval is dan zult u zien dat het plantje steeds wat groter zal groeien en verder boven de aarde uit zal komen. En dan is het nog even afwachten tot 12 mei, de dag van de ijsheiligen, als de zaaiingen namelijk groot genoeg zijn mogen ze vanaf deze datum naar buiten toe om hier geplant te worden.
Zoals we eerder al aangaven worden komkommers in Nederland vooral in de kassen gekweekt en dit is niet zonder reden. Komkommers houden namelijk enorm veel van warmte en houden echt totaal niet van regen. Het warme klimaat in de kassen vinden de komkommerplanten dan ook heerlijk en ze gedijen hier goed bij! Daarnaast zijn ze in de kassen ook beschermd tegen de regen!
In uw eigen tuin is het vaak een ander verhaal, hier heeft u vaak geen kas tot uw beschikking maar ook dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de komkommer plant voldoende bescherming krijgt tegen de regen en wat beter warmte vast zal houden. U kunt de plant bijvoorbeeld op een beschut plekje zetten of ervoor zorgen dat de planten afgedekt zijn met plastic. Op deze manier hebben ze voldoende bescherming.
Om er zeker van te zijn dat de overgang van het zaai potje naar de grond buiten goed zal verlopen is het raadzaam om de grond buiten alvast wat op te warmen. Dit kunt u op de volgende manier doen. Kies een plek op de grond uit waar de komkommer plant zal komen te staan. Woel de grond lichtjes om en dek de grond vervolgens af met een groot stuk zwart plastic, hierdoor zal de grond warmte vast gaan houden en is hij voldoende opgewarmd als de planten de grond in gaan en zo is de overgang minder groot en loopt u minder het risico dat de plantjes de overgang niet zullen overleven.
Maar naast een plekje in de grond kunt u de komkommer plant uiteraard ook in een pot verder kweken. Dan is het wel aan te raden om een pot met een diameter van minimaal 40 centimeter te nemen. De komkommer plant wordt namelijk erg groot en zo weet u zeker dat ook de volgroeide volwassen plant er nog in zal passen! Ook loopt u anders het risico dat de wortels niet goed kunnen groeien in de pot en zal de plant vrij klein blijven. Een groot voordeel van het planten van de komkommer plant in een pot is dat de pot gemakkelijk te verplaatsen is, u kunt de plant bij regen dus gemakkelijk onder een afdakje zetten en als het te koud is verplaatst u de pot ook geel makkelijk naar een beschut plekje. Enorm handig dus!
De verzorging van de komkommer plant
Na het zaaien en planten van de komkommer plant is het belangrijk om goed voor de plant te blijven zorgen. Dit doet u bijvoorbeeld door de plant een fijne plek te geven, een plek waar hij beschermd is tegen de regen en beschut is zodat hij lekker warm kan blijven.
Maar daarnaast heeft de plant ook voeding nodig, als de plant in de grond staat is het belangrijk om aan het begin wat voeding aan de grond toe te voegen, dit kunt u doen in de vorm van korrels of u kunt kunstmest toevoegen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de plant voldoende vocht zal hebben. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar maak de grond ook weer niet te nat want daar houden de komkommerplanten niet van.
Als de komkommer plant in een pot staat is het raadzaam om de aarde in de pot iedere 8 weken te vervangen door schone aarde. Na 8 weken heeft de plant namelijk alle voeding uit de aarde gehaald en zal deze de plant weinig meer bieden. Het is dan goed om nieuwe aarde toe te voegen zodat de plant hier voldoende voeding uit kan halen om verder te groeien.
Op de grond of in de lucht
Een andere leuke eigenschap is de groei van de komkommer plant, de komkommer plant is namelijk een slingerplant. En deze kan dus op twee manieren groeien. Zo kan de slingerende komkommer plant zowel klimmen als kruipen. Dit houdt in dat de plant dus over de grond kan kruipen als een soort bodembedekker maar dat hij ook omhoog kan klimmen bijvoorbeeld tegen een muur of een raster aan.
Het is maar net wat er goed past in uw tuin en voor welke manier van slingeren u dan uiteindelijk kiest. Mocht u ervoor kiezen om de plant te laten kruipen over de grond dan is het erg belangrijk om de plant ook op de grond goed te beschermen. Zorg ervoor dat de regen er niet bij kan komen en dat de plant voldoende beschut zal zijn.
Mocht u ervoor kiezen om de plant te laten klimmen dan is het vooral erg belangrijk om voldoende ondersteuning aan de plant te bieden. Zorg bijvoorbeeld voor goede sterke rasters en stokken om de plant te ondersteunen en te helpen rechtop te blijven staan. Vanuit een pot kan de komkommer plant heel goed klimmen! Wel is het dan handig om de plant met stripjes vast te maken aan de stok zodat hij echt voldoende ondersteund zal zijn.
Ook is het belangrijk om goed naar de oppervlakte te kijken als u de planten plant, als het om kruipende planten gaat kunt u ze het beste meer dan een meter uit elkaar plaatsen, ze zullen namelijk alle kanten op slingeren en zo veel ruimte in beslag nemen. Als het gaat om de komkommer plant die gaat klimmen dan zou 60 centimeter voldoende kunnen zijn. Hierbij is het ook gemakkelijker om te zorgen dat de planten elkaar niet in de weg zitten door de richting van de klimmende komkommer plant te sturen doormiddel van rasters en touwtjes.
Eindelijk tijd om te oogsten
En dan is het eindelijk zover, de planten zijn goed groot gegroeid en zitten vol met komkommers! U heeft ze goed verzorgt en ze hebben zich goed door de elementen van het weer heen geslagen. Nu is het eindelijk tijd om te oogsten! Het is erg belangrijk om te kijken of de komkommer klaar is om geoogst te worden, dit doet u met name door te kijken naar de grootte, als de komkommer ongeveer 20 centimeter is dan is hij vaak klaar om geoogst te worden. Snij de komkommer voorzichtig met een mesje af vlak bij de steel.
Het is heel erg belangrijk om de komkommer precies op het juiste moment te plukken. Als u de komkommer namelijk te lang laat zitten aan de plant dan zal hij bitter worden en zijn sappigheid verliezen en dat is nu juist wat een komkommer zo lekker fris maakt. Daarnaast zal het ook het groeiproces van de plant in de weg staan want als de komkommer te lang blijft hangen zal de plant stoppen met bloeien en geen nieuwe bloemen en vruchten meer gaan aanmaken en dat is nu juist wel de bedoeling. Dus nog meer reden om de komkommers op tijd te oogsten.
En dan is de komkommer geoogst! Het beste is om de komkommer eigenlijk nog dezelfde dag op te eten, dan zal hij echt het lekkerst smaken. Mocht u hem toch eerst moeten bewaren doe dit dan niet langer dan 2 0f 3 dagen en het beste op een koele en donkere plek. Anders zal de komkommer helaas aan smaak in gaan leveren.
De komkommer is op verschillende manieren te bereiden en eten. Zo kan de komkommer puur gegeten worden, dit doen dan ook heel veel mensen. Gewoon lekker als snack of in combinatie met een dipsausje. Maar ook zien we de komkommer vaak verwerkt in een lekkere frisse salade, hier kunt u alle kanten mee op de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast is het ook lekker om de komkommer in een warm gerecht te verwerken, zo zien we hem terugkomen in wok gerechten of zelfs in een soep. Dit kan dan ook heerlijk fris smaken en dat is ook de reden dat de komkommer vaak aan gerechten wordt toegevoegd. Ook bevat de komkommer veel vocht dus zeker op warmere dagen is het een lekkere snack!
Maar ook in limonade en drankjes zien we de komkommer veel terugkomen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een glas water met schijfjes komkommer en verse munt blaadjes, een heerlijk verkoelend drankje. Of een glas gin-tonic met blauwe bessen en komkommer ook een echte klassieker!
U ziet het uw oogst van de komkommer plant zal zeker goed van pas komen en u kunt er dan ook alle kanten mee op! Een heerlijk fris en smakelijk product uit eigen tuin, verser en gezonder kan bijna niet!