In deze periode van het jaar kan het weer in ons land flink onstuimig zijn. We kennen dan vooral flinke periodes met regen maar ook de wind kan aardig tekeer gaan en soms zelfs tot een ware storm leiden. Gelukkig kennen we in ons land niet heel veel hele zware stormen en blijft de schade over het algemeen vaak beperkt. In landen om ons heen kan dit soms een heel ander verhaal zijn. Daar krijgen ze te maken met zware stormen die soms zelfs tot een tornado of een windhoos leiden. Dat is absoluut geen pretje want deze zijn ontzettend gevaarlijk en kunnen zowel mensen als eigendommen onwijze schade toe brengen. Niet zo verwonderlijk dus dat we hier niet op zitten te wachten en dat we vaak hopen dat de stormen ons bespaard blijven.
De stormen die we wel kennen in ons land liegen er ook niet om. Zo kan de wind in deze stormen soms wel wind stoten veroorzaken van 100 tot 140 kilometer per uur. Dit is natuurlijk ontzettend hard en deze windstoten kunnen dan ook zeker wel voor schade zorgen. Zo kunnen ze onder andere voertuigen beschadigen en het verkeer en het openbaar verkeer deels plat leggen. Maar ook kunnen ze ervoor zorgen dat er bomen en schuttingen omwaaien en soms zelfs schade aan huizen ontstaat.
Je kunt je dus wel voorstellen dat als er een flinke storm aan komt en deze dus ook goed huis weet te houden in jouw omgeving dat dit soms best wel tot flink wat schade kan leiden. Dit kun je helaas niet helemaal voorkomen maar wel kun je er natuurlijk voor zorgen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. En dit kun je dan weer heel handig doen door een aantal slimme voorzorgsmaatregelen te nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat de schade binnen de perken blijft en dat je zelf eraan doet wat je kunt om ervoor te zorgen dat jouw huis en tuin bespaard blijven. Hoe je dit precies doet en welke voorzorgsmaatregelen je dan ook het beste kunt nemen laten wij je in deze blog graag zien. Lees je met ons mee?
Het kan flink tekeer gaan
In ons land kan het dus ook flink tekeer gaan en de storm kan flink huishouden. Dit komt mede doordat ons land een grote kust heeft en hier de wind vanaf zee vrij spel heeft. Op zee wint de wind vaak ook aan kracht en daardoor kan hij vervolgens met volle vaart het land op stormen, letterlijk en figuurlijk.
Het is dan ook niet voor niets dat in veel kust plaatsen ze goed voorbereid zijn op deze stormen en de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Zo worden de strandhuisjes in de herfst dicht getimmerd en zien we dat de ramen met planken beschermd worden, ook worden er zandhopen geplaatst om de golven en de wind te breken bij noodweer zodat de strandtenten en strand huisjes hopelijk beschermd blijven. Hier vangen ze dus de eerste klappen op maar in de rest van ons land kan het ook zeker flink gaan spoken.
Gelukkig kunnen wij er dus wel veel van leren van hoe ze dit dus in die kust plaatsen aanpakken. Want in het binnenland zijn wij vaak een stuk minder goed voorbereid op de storm en dat kan tot allerlei verschillende problemen zorgen. Het is dan ook zeker een heel slim idee om een voorbeeld aan de kust plaatsen te nemen en om ook in het binnenland huis en haard te beschermen zodat de schade beperkt blijft bij een flinke storm!
Gelukkig kennen wij maar een aantal maanden per jaar de kans op flinke stormen. Namelijk in de herfst en winter en dan met name in Oktober, November en Februari op de een of andere manier zijn dit de maanden waarin ons land de meeste stormen kent en waarin de kans op een flinke storm dus ook het hoogst is. Hoe het precies komt dat juist deze maanden zo vatbaar zijn weet eigenlijk niemand maar het is wel een feit.
De storm kan schade aanrichten
Wat we dus veel zien is dat de storm soms enorme schade toe kan richten. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De storm kan vaak namelijk ineens heel hard oplaaien en vaak gebeurt dit in de nacht. Je kunt je wel voorstellen dat je hier dan soms niet op berekend bent en dus ook niet voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Dat geeft de storm natuurlijk vrij spel om flink tekeer te gaan.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat we soms niet goed weten hoe sterk een storm gaat worden en dat het mee kan lijken te vallen en dan ineens volledig om kan draaien waardoor de storm ineens toch flink toeneemt en flink huis kan houden!
Dit alles leidt er dus onder andere toe dat de storm flink tekeer kan gaan en flink veel schade kan veroorzaken. Zo kan er bijvoorbeeld schade ontstaan aan woningen, door losse dakpannen, dakgoten die naar beneden komen of complete daken die de storm niet aankunnen. Maar ook de tuin krijgt er vaak flink van langs. Bomen, struiken en heggen kunnen compleet omwaaien en tuihuisjes en schuttingen zijn soms ook niet meer bestand tegen het geweld. Maar ook tuinmeubelen en andere losse items in de tuin kunnen de storm soms niet overleven.
En dan hebben we het natuurlijk ook nog over de schade die mens en dier kunnen lopen. Helaas komt het ook vaak voor bij een flinke storm dat mensen of dieren gewond raken. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Zo kunnen ze takken of bomen op zich krijgen maar soms ook door andere rondvliegende items in de lucht. Ook kan het zo zijn dat ze met hun auto van de weg af raken doordat een flinke windstoot de auto omver duwt. Kortom het is niet veilig om met een flinke storm op pad te gaan en we waarschuwen mensen dan ook om op die momenten zoveel mogelijk binnen te blijven.
Controleer je dak op losse pannen
Het eerste wat je kunt doen om de schade van een storm te beperken is je dak goed controleren. Soms kunnen hier namelijk losse dakpannen op liggen. Dit kun je heel simpel nagaan, als je namelijk buitenstaat en naar je dak kijkt kun je zien of sommige pannen losliggen of eventueel heel erg wiebelen als de wind erop staat. Ook hoor je losse dakpannen vaak binnen in huis rammelen. Mocht dit het geval zijn dan is het zaak om hier wat aan te doen. Losse dakpannen kunnen namelijk flink veel schade veroorzaken en ook nog eens gevaarlijk zijn voor mens en dier. Je wil natuurlijk niet weten wat er gebeurt als er net iemand voorbij loopt terwijl de dakpannen van jouw dak in het rond vliegen.
Vandaar dat het sowieso goed is om regelmatig eens te checken of alles er nog netjes bij ligt op je dak en mocht je hier toch losse dakpannen spotten laat deze dan zo snel mogelijk repareren. En als je midden in een storm zit en de pannen komen naar beneden dan kun je het normale nummer van de politie bellen. Zij kijken dan of er eventueel gevaar is en of er wat aan gedaan kan worden op dat moment. Zo blijft alles zo veilig mogelijk.
Maar niet alleen de dakpannen op je dak kunnen kwaad ook is het zinvol om naar de dakgoot te kijken. Meer dan eens zien we bij een zware storm dat bij woningen de dakgoten naar beneden komen het is dan ook zeer zeker aan te raden om er voor te zorgen dat de dakgoten goed vast zitten en dus ook niet naar beneden komen en hier heel veel schade veroorzaken.
Controleer dus zowel je dakpannen als je dakgoot met grote regelmaat en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk schade ontstaat.
Staan je tuinmeubelen goed vast
Als er een flinke storm aan komt dan is eigenlijk alles wat los staat niet veilig. Een storm kan namelijk enorm krachtig zijn en hierdoor dus ook een gevaar vormen voor allerlei items om je heen. Dit geldt dus zeker ook voor je tuinmeubelen. Meer dan eens hebben we namelijk gezien dat deze de lucht in vlogen en hier flink wat schade veroorzaken, iets wat je natuurlijk veel liever wil voorkomen. Vandaar dat het dus ook zaak is om goed te checken of je tuin meubelen wel goed vast staan zodat je hierbij niet voor verrassingen komt te staan.
Kijk dus goed naar welk soort meubelen er eigenlijk allemaal in de tuin staan. Als je plek hebt in een schuur of tuinhuis dan kan het natuurlijk heel erg zinvol zijn om een aantal kleinere meubelen die hier passen hiernaartoe te verhuizen zodat deze sowieso veilig staan. Daarna kun je kijken naar de grotere meubelen. Hoe stevig staan deze en hoe zwaar zijn ze? Soms kun je dan besluiten ze te laten staan en soms is het beter om te kijken of je ze vast kunt zetten.
Je wil natuurlijk niet dat je meubelen straks door de tuin heen vliegen en overal schade veroorzaken. Dit kan namelijk flink heftig zijn en een tuinstoel door je ruit heen is natuurlijk geen pretje.
Staat je schutting nog stevig
Een ander onderdeel van je tuin dat vaak enorm veel risico loopt tijdens een flinke storm is je schutting. Je kunt je vast wel voorstellen dat als de wind enorm tekeer gaat en je schutting de volle wind vangt dat dit dan best voor wat problemen kan zorgen. Gelukkig is ook hier weer het een en ander wat je kunt doen om te proberen de schade te voorkomen.
Ten eerste kun je dus goed kijken of jouw schutting nog wel stevig staat. Als dit niet het geval is dan is het zinvol om hier ook meteen iets aan te doen. Dit kun je doen door je schutting te stutten. Zet er bijvoorbeeld stevige hoge items tegenaan die echt sterk zijn en je schutting dus kunnen stutten. Maar ook kun je spanbanden gebruiken om je schutting vast te zetten aan bomen. Op deze manier loopt je schutting dus ook minder risico om kapot te waaien.
Mocht je vooraf al merken dat je schutting echt niet stevig meer staat dan kan het zelfs een aanrader zijn om je schutting alvast neer te halen. Op deze manier voorkom je dat het straks ongecontroleerd in een storm gebeurt met alle gevolgen van dien. Dit kun je dan beter zelf alvast doen zodat je ook zeker weet dat er verder geen schade ontstaat.
Je bomen, struiken en heggen vangen de klappen
Als laatste heb je natuurlijk ook nog veel bomen, struiken en heggen in je tuin staan. Ook deze kunnen de wind soms flink opvangen en daardoor schade oplopen. We zien dan ook met grote regelmaat dat bomen, struiken of heggen een flinke storm helaas niet overleven.
Hier kun je op zich helaas niet zo heel veel tegen doen. Je kunt een boom natuurlijk niet even uitgraven en in je tuinhuis zetten om te beschermen tegen de wind. Wel kun je kijken of het nog goed gaat tijdens de storm en als een boom of heg of struik dreigt om te vallen door de wind kun je dit zelf een beetje begeleiden als dat mogelijk is zodat er in ieder geval geen schade aan je woning zal ontstaan. Wel is het zo dat je bij een grote boom natuurlijk maar beter uit de buurt kunt blijven en voorzichtig kunt zijn je wil geen persoonlijke schade oplopen natuurlijk.
De storm kan flink tekeer gaan
Zoals je dus wel ziet kan de storm in ons land ook flink tekeer gaan en ook zeker weten wel hier en daar wat schade veroorzaken. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen en vandaar dat het enorm belangrijk is om goed te kijken in je tuin hoe alles erbij staat en waar je eventueel in moet grijpen. Op deze manier kun je een hoop ellende voorkomen en dat is natuurlijk wel zo prettig. Het blijft echter zo dat een storm een natuurverschijnsel is en dat heb je helaas niet in de hand. Vandaar dat het aan te raden is om goed waakzaam te zijn en eventuele schade of problemen tijdelijk te herkennen!
In deze periode van het jaar kan het weer in ons land flink onstuimig zijn. We kennen dan vooral flinke periodes met regen maar ook de wind kan aardig tekeer gaan en soms zelfs tot een ware storm leiden. Gelukkig kennen we in ons land niet heel veel hele zware stormen en blijft de schade over het algemeen vaak beperkt. In landen om ons heen kan dit soms een heel ander verhaal zijn. Daar krijgen ze te maken met zware stormen die soms zelfs tot een tornado of een windhoos leiden. Dat is absoluut geen pretje want deze zijn ontzettend gevaarlijk en kunnen zowel mensen als eigendommen onwijze schade toe brengen. Niet zo verwonderlijk dus dat we hier niet op zitten te wachten en dat we vaak hopen dat de stormen ons bespaard blijven.
De stormen die we wel kennen in ons land liegen er ook niet om. Zo kan de wind in deze stormen soms wel wind stoten veroorzaken van 100 tot 140 kilometer per uur. Dit is natuurlijk ontzettend hard en deze windstoten kunnen dan ook zeker wel voor schade zorgen. Zo kunnen ze onder andere voertuigen beschadigen en het verkeer en het openbaar verkeer deels plat leggen. Maar ook kunnen ze ervoor zorgen dat er bomen en schuttingen omwaaien en soms zelfs schade aan huizen ontstaat.
Je kunt je dus wel voorstellen dat als er een flinke storm aan komt en deze dus ook goed huis weet te houden in jouw omgeving dat dit soms best wel tot flink wat schade kan leiden. Dit kun je helaas niet helemaal voorkomen maar wel kun je er natuurlijk voor zorgen dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. En dit kun je dan weer heel handig doen door een aantal slimme voorzorgsmaatregelen te nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat de schade binnen de perken blijft en dat je zelf eraan doet wat je kunt om ervoor te zorgen dat jouw huis en tuin bespaard blijven. Hoe je dit precies doet en welke voorzorgsmaatregelen je dan ook het beste kunt nemen laten wij je in deze blog graag zien. Lees je met ons mee?
Het kan flink tekeer gaan
In ons land kan het dus ook flink tekeer gaan en de storm kan flink huishouden. Dit komt mede doordat ons land een grote kust heeft en hier de wind vanaf zee vrij spel heeft. Op zee wint de wind vaak ook aan kracht en daardoor kan hij vervolgens met volle vaart het land op stormen, letterlijk en figuurlijk.
Het is dan ook niet voor niets dat in veel kust plaatsen ze goed voorbereid zijn op deze stormen en de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Zo worden de strandhuisjes in de herfst dicht getimmerd en zien we dat de ramen met planken beschermd worden, ook worden er zandhopen geplaatst om de golven en de wind te breken bij noodweer zodat de strandtenten en strand huisjes hopelijk beschermd blijven. Hier vangen ze dus de eerste klappen op maar in de rest van ons land kan het ook zeker flink gaan spoken.
Gelukkig kunnen wij er dus wel veel van leren van hoe ze dit dus in die kust plaatsen aanpakken. Want in het binnenland zijn wij vaak een stuk minder goed voorbereid op de storm en dat kan tot allerlei verschillende problemen zorgen. Het is dan ook zeker een heel slim idee om een voorbeeld aan de kust plaatsen te nemen en om ook in het binnenland huis en haard te beschermen zodat de schade beperkt blijft bij een flinke storm!
Gelukkig kennen wij maar een aantal maanden per jaar de kans op flinke stormen. Namelijk in de herfst en winter en dan met name in Oktober, November en Februari op de een of andere manier zijn dit de maanden waarin ons land de meeste stormen kent en waarin de kans op een flinke storm dus ook het hoogst is. Hoe het precies komt dat juist deze maanden zo vatbaar zijn weet eigenlijk niemand maar het is wel een feit.
De storm kan schade aanrichten
Wat we dus veel zien is dat de storm soms enorme schade toe kan richten. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De storm kan vaak namelijk ineens heel hard oplaaien en vaak gebeurt dit in de nacht. Je kunt je wel voorstellen dat je hier dan soms niet op berekend bent en dus ook niet voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Dat geeft de storm natuurlijk vrij spel om flink tekeer te gaan.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat we soms niet goed weten hoe sterk een storm gaat worden en dat het mee kan lijken te vallen en dan ineens volledig om kan draaien waardoor de storm ineens toch flink toeneemt en flink huis kan houden!
Dit alles leidt er dus onder andere toe dat de storm flink tekeer kan gaan en flink veel schade kan veroorzaken. Zo kan er bijvoorbeeld schade ontstaan aan woningen, door losse dakpannen, dakgoten die naar beneden komen of complete daken die de storm niet aankunnen. Maar ook de tuin krijgt er vaak flink van langs. Bomen, struiken en heggen kunnen compleet omwaaien en tuihuisjes en schuttingen zijn soms ook niet meer bestand tegen het geweld. Maar ook tuinmeubelen en andere losse items in de tuin kunnen de storm soms niet overleven.
En dan hebben we het natuurlijk ook nog over de schade die mens en dier kunnen lopen. Helaas komt het ook vaak voor bij een flinke storm dat mensen of dieren gewond raken. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Zo kunnen ze takken of bomen op zich krijgen maar soms ook door andere rondvliegende items in de lucht. Ook kan het zo zijn dat ze met hun auto van de weg af raken doordat een flinke windstoot de auto omver duwt. Kortom het is niet veilig om met een flinke storm op pad te gaan en we waarschuwen mensen dan ook om op die momenten zoveel mogelijk binnen te blijven.
Controleer je dak op losse pannen
Het eerste wat je kunt doen om de schade van een storm te beperken is je dak goed controleren. Soms kunnen hier namelijk losse dakpannen op liggen. Dit kun je heel simpel nagaan, als je namelijk buitenstaat en naar je dak kijkt kun je zien of sommige pannen losliggen of eventueel heel erg wiebelen als de wind erop staat. Ook hoor je losse dakpannen vaak binnen in huis rammelen. Mocht dit het geval zijn dan is het zaak om hier wat aan te doen. Losse dakpannen kunnen namelijk flink veel schade veroorzaken en ook nog eens gevaarlijk zijn voor mens en dier. Je wil natuurlijk niet weten wat er gebeurt als er net iemand voorbij loopt terwijl de dakpannen van jouw dak in het rond vliegen.
Vandaar dat het sowieso goed is om regelmatig eens te checken of alles er nog netjes bij ligt op je dak en mocht je hier toch losse dakpannen spotten laat deze dan zo snel mogelijk repareren. En als je midden in een storm zit en de pannen komen naar beneden dan kun je het normale nummer van de politie bellen. Zij kijken dan of er eventueel gevaar is en of er wat aan gedaan kan worden op dat moment. Zo blijft alles zo veilig mogelijk.
Maar niet alleen de dakpannen op je dak kunnen kwaad ook is het zinvol om naar de dakgoot te kijken. Meer dan eens zien we bij een zware storm dat bij woningen de dakgoten naar beneden komen het is dan ook zeer zeker aan te raden om er voor te zorgen dat de dakgoten goed vast zitten en dus ook niet naar beneden komen en hier heel veel schade veroorzaken.
Controleer dus zowel je dakpannen als je dakgoot met grote regelmaat en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk schade ontstaat.
Staan je tuinmeubelen goed vast
Als er een flinke storm aan komt dan is eigenlijk alles wat los staat niet veilig. Een storm kan namelijk enorm krachtig zijn en hierdoor dus ook een gevaar vormen voor allerlei items om je heen. Dit geldt dus zeker ook voor je tuinmeubelen. Meer dan eens hebben we namelijk gezien dat deze de lucht in vlogen en hier flink wat schade veroorzaken, iets wat je natuurlijk veel liever wil voorkomen. Vandaar dat het dus ook zaak is om goed te checken of je tuin meubelen wel goed vast staan zodat je hierbij niet voor verrassingen komt te staan.
Kijk dus goed naar welk soort meubelen er eigenlijk allemaal in de tuin staan. Als je plek hebt in een schuur of tuinhuis dan kan het natuurlijk heel erg zinvol zijn om een aantal kleinere meubelen die hier passen hiernaartoe te verhuizen zodat deze sowieso veilig staan. Daarna kun je kijken naar de grotere meubelen. Hoe stevig staan deze en hoe zwaar zijn ze? Soms kun je dan besluiten ze te laten staan en soms is het beter om te kijken of je ze vast kunt zetten.
Je wil natuurlijk niet dat je meubelen straks door de tuin heen vliegen en overal schade veroorzaken. Dit kan namelijk flink heftig zijn en een tuinstoel door je ruit heen is natuurlijk geen pretje.
Staat je schutting nog stevig
Een ander onderdeel van je tuin dat vaak enorm veel risico loopt tijdens een flinke storm is je schutting. Je kunt je vast wel voorstellen dat als de wind enorm tekeer gaat en je schutting de volle wind vangt dat dit dan best voor wat problemen kan zorgen. Gelukkig is ook hier weer het een en ander wat je kunt doen om te proberen de schade te voorkomen.
Ten eerste kun je dus goed kijken of jouw schutting nog wel stevig staat. Als dit niet het geval is dan is het zinvol om hier ook meteen iets aan te doen. Dit kun je doen door je schutting te stutten. Zet er bijvoorbeeld stevige hoge items tegenaan die echt sterk zijn en je schutting dus kunnen stutten. Maar ook kun je spanbanden gebruiken om je schutting vast te zetten aan bomen. Op deze manier loopt je schutting dus ook minder risico om kapot te waaien.
Mocht je vooraf al merken dat je schutting echt niet stevig meer staat dan kan het zelfs een aanrader zijn om je schutting alvast neer te halen. Op deze manier voorkom je dat het straks ongecontroleerd in een storm gebeurt met alle gevolgen van dien. Dit kun je dan beter zelf alvast doen zodat je ook zeker weet dat er verder geen schade ontstaat.
Je bomen, struiken en heggen vangen de klappen
Als laatste heb je natuurlijk ook nog veel bomen, struiken en heggen in je tuin staan. Ook deze kunnen de wind soms flink opvangen en daardoor schade oplopen. We zien dan ook met grote regelmaat dat bomen, struiken of heggen een flinke storm helaas niet overleven.
Hier kun je op zich helaas niet zo heel veel tegen doen. Je kunt een boom natuurlijk niet even uitgraven en in je tuinhuis zetten om te beschermen tegen de wind. Wel kun je kijken of het nog goed gaat tijdens de storm en als een boom of heg of struik dreigt om te vallen door de wind kun je dit zelf een beetje begeleiden als dat mogelijk is zodat er in ieder geval geen schade aan je woning zal ontstaan. Wel is het zo dat je bij een grote boom natuurlijk maar beter uit de buurt kunt blijven en voorzichtig kunt zijn je wil geen persoonlijke schade oplopen natuurlijk.
De storm kan flink tekeer gaan
Zoals je dus wel ziet kan de storm in ons land ook flink tekeer gaan en ook zeker weten wel hier en daar wat schade veroorzaken. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen en vandaar dat het enorm belangrijk is om goed te kijken in je tuin hoe alles erbij staat en waar je eventueel in moet grijpen. Op deze manier kun je een hoop ellende voorkomen en dat is natuurlijk wel zo prettig. Het blijft echter zo dat een storm een natuurverschijnsel is en dat heb je helaas niet in de hand. Vandaar dat het aan te raden is om goed waakzaam te zijn en eventuele schade of problemen tijdelijk te herkennen!