In iedere tuin zal je bestrating vinden. Doordat er veel verschillende soorten bestrating zijn, heb je oneindig veel keuze. Dit maakt het niet direct makkelijker om de juiste bestrating te kiezen. Het kiezen van een stijl voor je tuin is al moeilijk. Het kiezen van de juiste bestrating die aansluit op de stijl van de tuin maakt het er dan niet makkelijker op. Daar komt bij dat in sommige tuinen ook nog verschillende stijlen gecombineerd worden. Ook hierdoor wordt het niet direct makkelijker om de juiste bestrating hierop aan te laten sluiten. Speciaal daarom worden er een aantal verschillende tuinstijlen beschreven, inclusief de passende bestrating.
Landelijke tuin
Wanneer men kiest voor de stijl van een landelijke tuin dan is er vaak voldoende ruimte in de tuin om deze stijl ook daadwerkelijk uit te voeren. De landelijke tuin heeft een tijdloze en stijlvolle uitstraling. Door gebruik te maken van verschillende doorkijkjes, lange lijnen en goed gekozen afscheidingen wordt er in een tuin met een landelijke uitstraling rust gecreëerd.
In deze stijl zie je vaak een vormgeving van strakke lijnen of een met speelse en ronde vormen. De keuze van de vormgeving heeft ook invloed op de keuze van de bestrating. Het geven van een natuurlijke uitstraling aan jouw tuin zorgt er vaak voor dat je kiest voor natuurlijk materiaal zoals gebakken klinkers van klei. Ook doet grind het altijd goed in de bestrating van een landelijke tuin.
Mediterrane tuin
Vrijwel iedereen vindt een vakantie aan de Middellandse Zee heerlijk dus waarom zou je je tuin niet aanpassen op de stijl die je aan zo’n vakantie doet denken? Deze tuinstijl wordt de mediterrane tuin genoemd. Wanneer je voor deze stijl kiest dan hoop je dat vakantie gevoel te bereiken.
In een mediterrane tuin komen dan ook veel terrassen en waterpunten voor. Wat ook echt bij deze tuinsoort past zijn accessoires die alleen maar bijdragen aan het creëren van deze sfeer. De kenmerken van een mediterrane tuin zijn de exotische sfeer, ronde vormen en asymmetrische lijnen. Wat betreft de bestrating van een mediterrane tuin kan je het beste kiezen voor grove materialen in zandtinten. Hierbij kan je denken aan grind, split of tegels van natuursteen.
Moderne tuin
Een andere stijl waar je voor kan kiezen in de tuin is de moderne stijl. In deze tuin geldt vaak een strak ontwerp. Ook is hier vaak weinig onderhoud nodig. Deze tuin is op zo’n manier ontworpen dat het jou eigenlijk van vrijwel alle gemakken voorzien is. Hierbij kan je denken aan een terras, een grasveld, verlichting en een afscheiding tussen het erf en de straat. Uiteraard wordt dit allemaal aangevuld met moderne accessoires.
De moderne tuin wordt gekenmerkt door de eenvoudigheid, de ruimte die het biedt en de pure vormen die hierin worden gebruikt. Doordat de moderne tuin om weinig onderhoud vraagt, is in deze tuin de bestrating van groot belang. Om de strakke lijnen terug te laten komen in de tuin, wordt er altijd voor grote tegels gekozen. Maar een andere optie waar je voor kan gaan als je een moderne tuin wil creëren is door een houten vlonder in de tuin te plaatsen.
Klassieke tuin
Daarnaast heb je de optie om te kiezen voor een klassieke tuin. De klassieke tuin wordt vaak ook gekenmerkt door de romantische tuinstijl. Deze tuin wordt absoluut gekenmerkt door de strakke lijnen. Er is vaak in de tuin een duidelijk middelpunt aanwezig die omringd wordt door symmetrie.
Voor het romantische sfeertje in de tuin zorgen verschillende bloemen zoals rozen en appelbloesem. Om bij te dragen aan de rustige en relaxte sfeer in de tuin kan je wat betreft de bestrating ook het beste kiezen voor bestrating met een rustige uitstraling. Hierbij kan je denken aan grijze tegels of juist aan authentieke klinkers om de juiste sfeer in de tuin te creëren.
Weelderige tuin
In een tuin met de weelderige sfeer speelt in principe de beplanting de hoofdrol. Door gebruik te maken van bomen met mooie bladeren, wuivende siergrassen en mooie bloeiende planten wordt de weelderige uitstraling in de tuin gecreëerd.
Om een weelderige tuin te creëren wordt er om geduld gevraagd. Het kost namelijk veel tijd om zo’n soort tuin te creëren.
Naast de gevraagde tijd is het ook belangrijk om de nodige kennis te hebben om een weelderige tuin te kunnen creëren. Doordat de beplanting de absolute hoofdrol speelt in deze tuinstijl is er eigenlijk weinig bestrating aanwezig. Zoals in elke tuin is er wel een pad nodig, zodat je je door de tuin kan verplaatsen. Voor dit pad wordt dan vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals houtsnippers of grind.
Japanse tuin
Tot slot wordt ook vaak de Japanse stijl voor een tuin gekozen. Zoals de naam al doet vermoeden komt in deze tuin veel elementen van de Japanse stijl naar voren. Dit houdt in dat het een tuin met mossen, bomen, rotsen en watervallen voor een rustige uitstraling dient te zorgen. In deze Japanse stijl ontbreekt vaak de symmetrie. De drie belangrijkste elementen in zo’n soort tuin zijn water, steen en groen. Dit komt doordat deze elementen in Japen een grote betekenis hebben. Water staat voor leven, groen voor de natuur en steen voor een rustpunt.
Maar welke steen past dan het beste in een Japanse tuin? Het meest komt de ‘stapsteen’ voor in deze tuin. Dat komt doordat deze stenen je een soort van dwingen om wel even stil te staan. Daarop aansluitend past ook grind goed als bestrating in een tuin met de Japanse stijl.
Sierbestrating
Voor de aanleg van bestrating in een tuin wordt vaak gekozen voor sierbestrating. Er zijn veel verschillende soorten stenen en tegels maar in principe komen er drie soorten het vaakst voor:
De eerste zijn betontegels. De bekendste onder de betontegels is zonder twijfel de stoeptegel. Uiteraard zijn er nog veel meer kleuren en afmetingen. De betontegels zijn ideaal voor het aanleggen van een oprit.
Dan heb je ook nog de natuursteen tegels. Deze soort tegel is uniek, omdat het onmogelijk is dat een tegel gelijk is. De natuursteen tegels kunnen uit veel soorten gesteente gemaakt worden. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, worden deze tegels dan ook vaak gebruikt om een terras mee aan te leggen.
Tot slot heb je ook nog de klinkers. De bekendste klinker is hier ook weer ongetwijfeld de straatklinker. Maar juist de straatklinker wordt over het algemeen weinig in een tuin gebruikt als sierbestrating. Voor sierbestrating in tuinen wordt vaak dikformaat, waaltjes of wildverband klinkers gebruikt.
Bij de aanleg van sierbestrating op een terras is het van belang dat er goed rekening wordt gehouden met de afmetingen. Bij de aanleg van het terras is het verstandig om per persoon uit te gaan van een oppervlakte van drie vierkante meter. Voor het terras zijn eigenlijk alle soorten sierbestrating te gebruiken. De meest gebruikte sierbestrating voor een terras zijn wel tegels. Wordt er toch gebruik gemaakt van stenen of klinkers dan is het een goede optie om te kiezen voor een wildverband.
Ook voor een oprit wordt vaak gebruik gemaakt van sierbestrating. Bij een oprit is het van belang dat deze stevig is, omdat het waarschijnlijk meer gewicht moet kunnen dragen in vergelijking met een terras. Dat betekent dat tegels die groter dan 20×30 centimeter niet geschikt zijn voor een oprit. Dat komt doordat deze zullen gaan opwippen en breken. Voor een oprit kan je het beste kiezen voor kleine tegels of klinkers. De dikte van de tegels of klinkers wordt aangeraden op acht centimeter. Mocht je de oprit zelf gaan aanleggen dan kan je het beste kiezen voor een elleboog- of een halfsteensverband. Deze twee verbanden bieden de meeste stevigheid, waardoor jouw oprit stevig genoeg zal zijn en ook minder snel gaat verzakken.
Legverbanden
Inmiddels is er al een paar keer gesproken over legverbanden. Ook het kiezen van legverbanden heeft invloed op de uiteindelijke keuze van de best passende sierbestrating. Voor een groot deel wordt de uitstraling van jouw pad, oprit of terras bepaald door de verbanden en legpatronen. Tevens bepaalt een legverband ook de stevigheid van de sierbestrating. Er zijn een aantal legverbanden die het meest voorkomen. Om je hierbij een beter beeld te geven worden de meest voorkomende legverbanden toegelicht.
Om te beginnen is dat het elleboogverband. Bij een elleboogverband sluit de kopse kant van een steen aan op de zijkant van een andere steen. Hierdoor ontstaat er een rechte hoek.
Een ander legverband is het keperverband. Dit legverband lijkt heel erg op een elleboogverband maar er is toch een verschil. Bij een keperverband worden de stenen in een v-vorm gelegd.
Daarnaast kan er gekozen worden voor een halfsteensverband. Dit is de meest makkelijke manier om sierbestrating aan te leggen. Wanneer er eenmaal een rij stenen is aangelegd dan verspringt de volgende rij stenen precies een halve steen. Dit legverband zal je vaak tegenkomen.
Tot slot is ook het wildverband een vaak voorkomend legpatroon. Hier wordt er gewerkt met verschillende formaten van een en dezelfde soort steen. Uiteindelijk worden deze stenen allemaal willekeurig neergelegd. Dit biedt dus veel vrijheid in het aanleggen van de stenen en vraagt niet om een specifiek patroon.